mark_braamZelf werk ik sinds 1989 als IT-er in Apeldoorn. Via HCS Industrial Automation, Costerm en het Kadaster bij de Belastingdienst terecht gekomen. Als HTS-er gestart aan de technische kant van de IT maar vervolgens doorgegroeid van projectmanager naar delivery manager. Onderweg in de avonduren aan de Open Universiteit gestudeerd dus ik zie mezelf wat dat betreft als een bedrijfskundige IT-er.

Agile is misschien wel een modekreet en waarschijnlijk zijn we al weer op zoek naar de volgende, tijdens het congres op 3 november zullen er ongetwijfeld wel een paar voorbij komen. Hoe het heet of genoemd wordt maakt me niet zo veel uit. Voor mij gaat het om vakmanschap, omgaan met onzekerheid en in kunnen spelen op veranderingen. Laten we elkaar niet wijsmaken dat de wereld maakbaar is en de toekomst voorspelbaar. Laten we als vakmensen proberen ons werk leuker, sneller, goedkoper, gezelliger, mooier, beter en interessanter te maken.

Binnen de Belastingdienst hebben we het afgelopen jaar ervaring op gedaan met het Scaled Agile Framework (SAFe) daar gaan Ian Woodrow en ik op 3 november meer over vertellen. Dus als je wilt weten of SAFe helpt om Agile te worden, meld je aan voor onze parallelsessie.

Mark Braam

 

ian_woodrow

Na de Informatica opleiding aan (toen nog) de Technische Universiteit Twente te hebben afgerond heb ik, met Apeldoorn als uitvalsbasis, bij een aantal werkgevers (TNO, Nationaal Lucht en Ruimtevaart Laboratorium, Belastingdienst) en in diverse rollen bijgedragen aan de realisatie van IT-producten.

Na 30 jaar lang in de rollen Project/Team Manager, Human Resource Manager de totstandkoming van IT-producten te hebben meebeleefd dacht ik een behoorlijk goed overzicht te hebben rond het complexe samenspel van mens, techniek en organisatie in de IT- ontwikkeling. Maar nu, na een jaar Agile werken implementeren, weet ik dat dat overzicht razendsnel veroudert als je niet meebeweegt.

Agile werken lijkt een onstuitbare opmars te maken. Zo zullen er nog weinig IT’ers zijn die de Scrum methode als Agile werkwijze voor groepen tot 9 personen niet kennen. Minder bekend is echter hoe je in een grotere en complex-samenhangende organisatie het Agile werken kunt inrichten en er op veel grotere schaal als medewerker, als organisatie en als afnemer profijt van kunt hebben. Het SAFe framework biedt een aanpak om dit vorm te geven. Het is een degelijke en toegankelijke methode die onlangs bij de Belastingdienst in korte tijd tot verrassende resultaten heeft geleid.
Tijdens het Apeldoorn=IT Congres zal ik, in een duo-presentatie met collega Mark Braam, vertellen over mijn recente ervaringen bij de Belastingdienst met de transitie naar Agile werken op basis van het SAFe framework, met name vanuit het perspectief van de SAFe Release Train Engineer (RTE).

Ian Woodrow