Hollander Techniek , Kadaster-IT, CODA en de ICT van de Belastingdienst openden donderdag 12 april weer hun deuren voor meiden van verschillende middelbare scholen uit Apeldoorn. Doel van deze  Girlsday is om de meiden met een interactief programma kennis te laten maken met techniek, ICT en bèta.

Techniek is weer hot
Meisjes in havo-, vwo- en mbo-klassen kiezen beduidend vaker een technische richting, dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek vorige week in het nieuws.
De stijging begon in het schooljaar 2007/2008, toen de vernieuwde tweede fase werd ingevoerd. Hierdoor werd het eenvoudiger om de profielen Natuur en Techniek en Natuur en Gezondheid te combineren in een vakkenpakket. Vooral meisjes in het vwo kozen na de invoering van de vernieuwde tweede fase voor zo’n dubbelprofiel.

Opmerkzaam
“Leerzaam en interessant! En lekkere chocomelk.” Dat waren de eerste reacties na afloop van de 3e editie van Girlsday 2018 bij de ICT van de Belastingdienst.
Nieuwsgierig betraden 31 meiden het pand van de Belastingdienst aan de John F. Kennedeylaan.
De opmerkingen waren niet van de lucht: “Wat is het hier kleurrijk, wat groot en dit zou je niet zeggen als je het van de buitenkant ziet; ik had het veel saaier verwacht!”

Wondere wereld van de ICT BD
Bij de opening kregen de meiden met een interactief verhaal en filmpjes een kijkje in ‘het hart van de ICT organisatie van de Belastingdienst’.
Een aantal dames wist het antwoord op de vraag of zij als jongeren ook belasting betalen: “Jazeker, want als ik ga shoppen moet ik over dat artikel btw betalen!”
Ook bij de vraag of de slogan van de Belastingdienst ( Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker), bekend was, ging de helft van de handen omhoog.
Het verhaal over de douane-app wekte ook wel de interesse van de dames. “Die ga ik downloaden als ik op vakantie ga, om te kijken wat ik wel of niet mag meenemen.”

In beweging
De inleidende presentatie was met 15 minuten lang genoeg voor de deelneemsters. Aansluitend volgde een actieve rondleiding door de mooie catacomben van het Walterboscomplex, met als uitsmijter een uitzichtmoment vanaf de 11e etage vanaf één van de torens. Van daaruit hadden ze een mooi uitzicht op hun eigen school. De reacties waren zoals voorgaande jaren niet van de lucht: “Wat hoog, wat een gaaf uitzicht en je zal maar hoogtevrees hebben!”

Tactisch bouwen
Na de rondleiding volgde een hersenkraker. Tijdens de Marshmallow-challenge moesten de ICT’ers in de dop flink aan de bak. Opdracht was om in teamverband de hoogste constructie te bouwen met spaghetti met op de top een marshmallow. Ook hier ging het als in real-life: in kleine stukjes bouwen, testen en weer verder bouwen. Tactiek van de winnende groep: “Beter een stevige constructie, die dan misschien niet zo hoog is, maar in ieder geval wel blijft staan!”

Gevaren van digitalisering
Na deze challenge volgde een interessante presentatie over hoe de Belastingdienst omgaat met security in het huidige digitale tijdperk. De meiden luisterden aandacht naar de voordelen maar vooral ook naar de gevaren van het huidige digitale tijdperk. Woorden als: cryptografie, versleuteling en authenticatie vlogen in een half uur tijd door de zaal. De scholieren deden tijdens deze interactieve presentatie fanatiek mee met het vertalen van een versleuteld woord bij de uitleg over cryptografie.

Speeddaten met ICT dames
Na een korte pauze gingen de meiden speeddaten met vrouwen, die werkzaam zijn binnen de ICT van de Belastingdienst. Uit de vragen bleek dat ze zich goed hadden voorbereid: “Hoe ziet jouw werkdag er nou uit? Welke opleiding heb je gehad? Welk profiel heb je hiervoor nodig? Ben je van plan om jouw hele leven hier te blijven werken?”
Ook doordringende vragen kwamen aan bod: “hoe zit het met de verhouding man-vrouw binnen de ICT en worden de vrouwen net zo gehoord als de mannelijke collega’s?” Veel meiden vonden het speeddaten erg leuk om te doen: “ Interessant om te weten wat voor een soort mensen hier nou werken!”

Programmeren met ‘autootjes’
Fanatiek werden de meeste meiden wel van het spel de Mbot-Battle. Bij dit onderdeel moesten ze zelf aan de slag met het programmeren van software, waardoor uiteindelijk kleine robot-autootjes gingen rijden. De reacties na afloop waren zeer positief en hoopvol voor de ICT-tak van Apeldoorn: “Gaaf dit en ook verrassend! Ik dacht dat werken bij een IT bedrijf saaier zou zijn!”

Liever chocopasta
Na afloop waren de reacties  over deze Girlsday positie. Deze editie was leuk georganiseerd, genoeg variatie, en het duurde allemaal niet te lang. Vooral de interactieve onderdelen zoals Marshmellow-challenge en de Mbot-battle vonden de meeste meiden gaaf.
Ook een minpuntje? De lunch was veel te gezond en luxe, gewoon broodje chocopasta is een volgende keer voldoende was een antwoord op het evaluatieformulier…..

Landelijk initiatief
Girlsday is een initiatief van VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen bèta/techniek om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Tijdens Girlsday openen verschillende (technische) bedrijven, hoger onderwijsinstellingen en science centers hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. De meisjes kunnen deelnemen aan interessante activiteiten die speciaal voor hen op Girlsday worden georganiseerd en ze kunnen kennismaken met bèta/technische werkzaamheden in de dagelijkse beroepspraktijk.

Meer informatie? Voor meer informatie over Girlsday kun je een kijkje nemen op de website van het VHTO.