“Cool en verrassend!” Dat waren de eerste reacties van een aantal meiden tijdens de Girlsday 2017. De ICT van de Belastingdienst, Hollander Techniek en Kadaster openden donderdag 13 april hun deuren voor meiden van verschillende middelbare scholen uit Apeldoorn.

Meisjes stimuleren na te denken over een toekomst in een bètarichting, dat is kortweg gezegd de doelstelling van Girlsday. De ICT van de Belastingdienst verzorgde voor het tweede jaar voor ongeveer 30 meiden tussen de 13 en 15 jaar van het Veluws College een gevarieerd en interactief programma.

Verwachtingen?
Voor het officiële programma van start ging, werd de vraag gesteld: wat zijn jullie verwachtingen van deze dag? Waarom hebben jullie je aangemeld?
Romy verwoordde het heel treffend: “Ik heb mij aangemeld voor deze Girlsday omdat het mij leuk lijkt om te zien wat hier nou specifiek gedaan wordt, omdat er heel vaak wordt gezegd dat vrouwen dit niet aankunnen en dat vooral mannen dit werk doen. Terwijl ik denk dat dit echt ook iets voor vrouwen is!”

Actieve start
De meiden startten de ochtend actief met een rondleiding door de mooie catacomben van het Walterboscomplex aan de John F. Kennedylaan.  De reacties waren niet van de lucht: “wauw, wat een gaaf uitzicht vanaf de 16 etage van de toren!” Voor sommige dames was dit letterlijk het hoogtepunt van de ochtend.

Bouwen met snoep
Na dit actieve deel moesten de It’ers in de dop hun hersens zelf laten kraken tijdens de Marshmallow-Challenge. Opdracht? Bouw een vrijstaande structuur met daarop een marshmallow. Het team met de hoogste structuur kreeg een prijs. Hilariteit alom maar ook opperste concentratie.

Gevaren van digitalisering
Na deze hersenkraker verzorgde Maaike Schakenbos van het Security Operations Center ( ‘het digitale hek van de Belastingdienst) een korte presentatie over de voordelen maar vooral over de gevaren van het huidige digitale tijdperk. Met aansprekende voorbeelden nam Maaike haar jonge publiek mee in de wondere wereld van de ICT. Woorden als: cryptografie, versleuteling en authenticatie vlogen in een half uur tijd door de zaal. De meiden waren goed bij de les, want na afloop kwam er vragen als: “kunnen jullie als belastingdienstmedewerker bij de gegevens van de belastingdienstbetaler en hoe vaak worden jullie aangevallen via hackers?”

Speeddaten met IT dames
‘Speeddaten’ met vrouwelijke collega’s stond daarna op het programma. In kleine groepjes gingen de meiden met goed voorbereide vragen in gesprek met vrouwen die werkzaam zijn binnen de ICT van de Belastingdienst.

Programmeren met ‘autootjes’
Het klapstuk van de dag was wel het spel de Mbot-battle. De dames mochten zelf aan de slag met het programmeren van software waardoor uiteindelijk kleine autootjes gingen rijden. Pien vond dit gaaf: “Dit is net zoiets als wij op school met informatica ook krijgen, maar dan werken we met legoblokjes.”

Reacties?
De reacties na afloop waren zeer positief en hoopvol voor de ICT van Apeldoorn.
Sofie: “Ik vond deze dag verrassend! Ik dacht dat werken bij een IT bedrijf saaier zou zijn!”
Laura vond het leuk dat er gepuzzeld werd: “uitzoeken hoe iets werkt, het puzzelen, vind ik erg leuk. Informatica is wel mijn vak. Dus misschien ben ik inderdaad over 10 jaar die IT’er!”
Ook het verhaal over ICT en Security vonden de dames heel boeiend. “Toch wel goed om te zien hoe belangrijk het is om je Facebook of Insta goed af te schermen”.
Sarah en Pien waren het er unaniem over eens: “Deze Girlsday was leuk georganiseerd, genoeg variatie en het duurde allemaal niet te lang.
Toch een minpuntje? Wiesje: “ja, de lunch was wel erg gezond met al die rauwkost!”

Bekijk het filmpje