Na zijn presentatie bij JVMCon in Ede, heeft Hadi Hariri dinsdagavond 30 januari gesproken voor toehoorders uitgenodigd via de NLJUG en Apeldoorn IT en woensdagochtend voor de vakpool WebJava van de Belastingdienst. Hariri is werkzaam bij JetBrains, een firma die de IDE’s (Integrated Development Environment) IntelliJ voor verschillende programmeertalen maakt, en is host van de podcast Talking Kotlin, over de Kotlin-programmeertaal.

In twee uur tijd nam hij de bezoekers van beide sessies mee door precies die twee onderwerpen: de IntelliJ IDE, die Javaprogrammeurs kunnen gebruiken voor het schrijven van code, en de Kotlin-programmeertaal. Met een enorm hoog tempo en een goed gevoel voor humor demonstreerde hij een aantal van de mogelijkheden van IntelliJ, hoe je met sneltoetsen bijna alles kunt bereiken, en hoe veel in het programma naar wens aangepast kan worden.

Alhoewel een aantal Java-programmeurs van de Belastingdienst al gebruik maakt van IntelliJ, maakt het merendeel gebruik van concurrent Eclipse. Hariri, met een knipoog: “I would consider this a hostile environment.” Binnenkort komen binnen de Belastingdienst meer IntelliJ licenties beschikbaar. Op de sessie van dinsdagavond gebruikte het merendeel van de aanwezig IntelliJ en vroegen Hariri het hemd van zijn lijf.

De laatste 40 minuten van zijn presentatie besteedde Hariri aan de programmeertaal Kotlin. Deze taal, die perfect samenwerkt met Java, is relatief nieuw. Hij lichtte de belangrijkste verschillen tussen Kotlin en Java toe, en besprak de voordelen van Kotlin.

Voor meer informatie over Hadi Hariri, zie http://hadihariri.com/about/. Voor de Talking Kotlin-podcast, zie http://talkingkotlin.com/. Voor IntelliJ en andere IDE’s van Jetbrains, zie http://www.jetbrains.com/.