“Door kennis te delen, bereiken we samen meer”

Marleen Hurenkamp is manager vakontwikkeling en HR en productmanager voor het thema vakontwikkeling bij de afdeling IV (informatievoorziening) van de Belastingdienst. In die rol houdt zij zich bezig met alles wat met strategie te maken heeft, gerelateerd aan vakontwikkeling, leren en ontwikkelen.

 

IV, hét ICT-bedrijf van de Belastingdienst, werkt voor de gehele organisatie, burgers en bedrijven, en zorgt voor informatievoorziening die bijdraagt aan een financieel gezond en veilig Nederland. Marleen: “In totaal werken bij ons bijna 4000 man die alleen maar met IT bezig zijn. We vinden het heel belangrijk om aan kennisdeling te doen. Dat is ook een van de redenen waarom we partner zijn van Apeldoorn IT. Onze afdeling IV Jong heeft bijvoorbeeld jonge mensen die over en weer kennis delen met mensen van het Kadaster. Het risico is dat daardoor jonge mensen overstappen van ons naar het Kadaster, maar hetzelfde geldt andersom. We zijn enerzijds concurrent, maar aan de andere kant zijn we ook allemaal op zoek naar hetzelfde.”

sidbeeld_2b_continue-it

Elkaar inspireren

Het belangrijkste en meest interessante van Apeldoorn IT is voor Marleen het kennis delen. “Zo hebben we wel eens een inspiratiedag gehad voor en met diverse ondernemers in Apeldoorn naar aanleiding van een bezoek dat de wethouder bracht aan de IV organisatie. Een ideale gelegenheid om elkaar te leren kennen, kennis te delen en te inspireren. Ook naar de buitenwereld kunnen we zo goed laten zien wat we als Apeldoornse IT bedrijven in huis hebben. We doen veel op het gebied van kennis delen, maar ook bijvoorbeeld op het gebied van stages. Vanuit Apeldoorn IT is er een werkgroep die met elkaar ideeën uitwisselt over stagemogelijkheden. In die werkgroep zijn verschillende bedrijven vertegenwoordigd. IV maakt deel uit van de stuurgroep van Apeldoorn IT en ook de stagecoördinator heeft veel contacten. We hebben de ambitie om ook gezamenlijke opleidingstrajecten neer te zetten, waarbij medewerkers in de keuken van andere bedrijven kunnen kijken, en de deelnemers onderling kennis delen.”

Mensen laten rouleren

De arbeidsmarkt is voor vrijwel elke organisatie een uitdaging. Ook hierin zou Apeldoorn IT een rol kunnen spelen, denkt Marleen. “We zouden bijvoorbeeld een gezamenlijke arbeidscampagne kunnen opstarten om te laten zien hoe mooi de Apeldoornse IT- werkgevers zijn. Gezamenlijk kunnen we zeker laten zien wat er allemaal gebeurt in Apeldoorn en dat we innovatief bezig zijn, om zo mensen naar Apeldoorn te trekken. Vervolgens kunnen die mensen dan zelf hun keus voor een individuele werkgever maken. Wij hebben een traineeship binnen de IV organisatie en het zou heel mooi zijn om met bijvoorbeeld vier bedrijven zo’n traineeship uit te wisselen. Dat mensen bij ons kunnen kijken, maar ook bij het Kadaster, een Achmea of een Gelre ziekenhuis. De jonge generatie is vluchtig, die werken geen 30 jaar bij dezelfde werkgever. Dat kun je deels voorkomen door mensen te laten rouleren en eens een jaartje ergens anders te laten kijken. Ik snap dat dat lastig is, qua arbeidsvoorwaarden enzovoorts, maar het zou mooi zijn om dat eens te onderzoeken.”

Van elkaar leren

Marleen ziet zeer zeker de meerwaarde van Apeldoorn IT. “Er is bijvoorbeeld recent een duurzaamheidsevent georganiseerd, daar sluiten we graag bij aan, dat zijn heel mooie initiatieven. Ik denk wel dat we er nog meer uit kunnen halen als er meer activiteit is en er nog meer wordt samengewerkt. Dat betekent wel dat organisaties er meer prioriteit aan moeten geven. Dan moeten er in een bedrijf een of twee mensen dedicated aangewezen worden voor deze contacten en om er ook echt werk van te maken. Als je het er een beetje bij moet doen als er tijd over is, dan werkt het niet. De grootste winst kan zijn dat we echt meer van elkaar leren dan we nu doen. Misschien zijn er nu wel mensen op vijf verschillende plekken hetzelfde wiel aan het uitvinden, dat zou je dan niet meer hebben. Ik kan me voorstellen dat je vanwege concurrentieoogpunt niet alles kan delen, maar dan blijft er nog zat over wat je wel onderling kunt delen.”