Bijzondere samenwerking: Euregionale Veiligheidsconferentie Grensoverschrijdende Samenwerking in Apeldoorn  

Op donderdag 12 en vrijdag 13 mei werd in Apeldoorn de Euregionale conferentie gehouden over grensoverschrijdende samenwerking tussen Duitsland en Nederland op het gebied van veiligheid. Deze tweedaagse conferentie organiseerde de gemeente samen met de Euregio Rijn-Waal en Nordrhein-Westfalen (18 miljoen inwoners). Ook de provincie Gelderland, de Veiligheidsregio Noordoost Gelderland (VNOG) en het ministerie van Justitie en Veiligheid waren nauw betrokken. 

Zo verwoordde burgemeester Heerts in zijn welkomstwoord het belang van internationale samenwerking bij veiligheid:  “Veiligheid is de basis voor een vrije, welvarende en democratische samenleving.” En omdat criminelen, natuurrampen en andere bedreigingen van onze samenleving zich niets aantrekken van grenzen, is samenwerking bij de bestrijding daarvan een noodzaak.  

Er waren bijna 200 aanwezigen. Dagvoorzitter Ulrike Nagel leidde beide dagen. Het programma was gevarieerd, met op donderdag een mooie bijdrage van hoogleraar en terrorisme-expert Beatrice de Graaf, verschillende workshops en een bezoek aan Paleis het Loo. Op vrijdag sprak het hoofd van politie van Nordrhein-Westfalen, Daniela Lesmeister,  de bezoekers toe via Zoom. Studenten van Saxion Hogeschool gaven een boeiende presentatie over hun onderzoek naar Phishing en er waren excursies naar Het Apeldoornsche Bosch, de Politieacademie en de Koninklijke Marechaussee. 

Drie thema’s stonden centraal: crisismanagement, criminaliteitsbestrijding en natuurbrandbestrijding. Als Apeldoorn voegden wij daar het thema digitale veiligheid aan toe met Lodewijk Asscher als aanjager voor het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering.  

Burgemeester Ton Heerts: “We kijken terug op een geslaagde conferentie met veel positieve reacties van de deelnemers. De conferentie werd gebruikt om elkaar te ontmoeten, verbindingen te leggen en inspiratie op te halen. Apeldoorn staat als veiligheidsstad weer wat meer op de kaart. In Apeldoorn hebben we namelijk veel te bieden op het gebied van veiligheid. Denk aan de Politieacademie, de Landmacht, de Luchtmacht, de Marechaussee, het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering, Saxion en ROC met opleidingen op het gebied van veiligheid en straks ook nog de komst van de Marine naar Apeldoorn.”  

Blijf op de hoogte van
alle ontwikkelingen in Apeldoorn IT stad