Een IT opleiding volgen in Apeldoorn 

Lynn de Haan, student Software Developer:
“Ga er gewoon voor! Het is een hele brede opleiding, je hebt je toekomst zelf in de hand.”

 

Lynn de Haan (19) is tweedejaars student Software Development aan MBO Aventus. De opleiding bevalt haar heel erg goed en ze kan niet wachten om aan het werk te gaan en voor echte bedrijven websites of apps te gaan ontwikkelen.

 

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

“Ik heb altijd al van computers gehouden en van dingen maken. Ik maakte vroeger ook al kleine programmaatjes of robots, ik was altijd al technisch aangelegd. Dus zo ben ik bij software development uitgekomen!”

 

Wat leer je op de opleiding?

“Het is een heel universele opleiding. Je leert websites maken, maar ook apps, games, robots programmeren, enzovoort. Wat we vooral leren, is oplossingen zoeken. Het is een technisch vak en je leert oplossingen te ontwikkelen voor allerlei problemen of vraagstukken. Je hebt ook keuzedelen. Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor klantcontact onderhouden of games ontwikkelen.”

 

Wat vind jij het leukst?

“Ik vind vooral apps maken heel leuk. Het creëren van een werkelijkheid, precies zoals ik het voor me zie. Om zelf een idee te hebben en dat dan helemaal om te zetten in een werkende app. Op mijn stage heb ik ook geleerd om eerst een ontwerp te maken en dan aan de slag te gaan met code.”

 

Waar hoop je terecht te komen?

“Er is heel veel werk in deze hoek en het aanbod is heel breed. Ik hoop een baan te vinden als bijvoorbeeld projectleider voor een website project. Ik vind het leuk om met klanten in gesprek te gaan, te bespreken wat zij zoeken in een website en dat dan te ontwikkelen. Ik zou graag een managementfunctie daarin willen hebben.”

 

Is het erg een mannenwereld?

“Ja, dat wel. Van de vijf klassen in het eerste en tweede jaar, zijn er nu maar twee meiden. Ik zou het leuk vinden als er meer meisjes of vrouwen bij komen. Ik wil dan ook vooral de boodschap geven: ga er gewoon voor. Het is een heel brede opleiding, je kan er heel veel mee. Technisch of creatief, je kunt heel erg zelf sturen en er zit echt toekomst in.”

 

De opleiding Software Developer

De opleiding bij Aventus start met een oriëntatiefase van tien weken, waarin je kennis maakt met de opleidingen Software Developer, Human Technology en Expert IT. Daarna kun je nog overstappen naar één van deze opleidingen. Kies je voor Software Developer, dan ga je na die tien weken basisvaardigheden leren. Heb je die af, dan start je eerste stageperiode. Je komt terug op school met een hoop ervaring en bent echt toe aan verdieping van je vak en specialisatie. Dat doe je vervolgens in projecten met echte klanten.​ Software ontwikkelen valt of staat met goed samenwerken, communiceren en plannen.  Daarom leer je alles over projectmethodes zoals Scrum en waterval en ben je actief bezig met communicatie binnen een team en met klanten. Uiteraard ga je ook aan de slag met nieuwe technologieën zoals Virtual Reality (VR), Internet of Things (IoT) en Artificial Intelligence (AI).

Blijf op de hoogte van
alle ontwikkelingen in Apeldoorn IT stad