Apeldoorn IT heeft meerdere partners. Een van haar partners is Saab.

Wij hadden een kennismaking met Jan Terlouw, de landenmanager voor Nederland.

Kun je jezelf kort voorstellen?
Sinds 1 januari 2018 ben ik voor Saab de landenmanager voor Nederland, wat betekent dat ik verantwoordelijk ben voor business development en marketing & sales in Nederland. Daarnaast zit ik in de directie van Saab Nederland. Daarvoor was ik Algemeen Directeur van onze Saab-vestiging in Apeldoorn en Hoofd van het Marine Traffic segment. Onze vestiging in Apeldoorn is wereldwijd marktleider op het gebied van Air Traffic Control voor luchthavens en Vessel Traffic Management voor havens, langs waterwegen en voor kustwachten. Ik ben mijn loopbaan begonnen bij het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium waar ik met onder andere heb beziggehouden met onderzoek naar Air Traffic Management en ontwerptechnieken voor vliegtuigbesturingssystemen.

Waarom is Saab partner geworden van Apeldoorn IT?
Saab is al jaren partner van Apeldoorn IT, omdat we de ontwikkeling van ICT in Apeldoorn een warm hart toedragen, mede omdat een belangrijk aspect van ons werk de ontwikkeling van software is. We zijn gericht op samenwerking en hebben belang bij een interessante werkomgeving voor onze medewerkers.

Waar zit volgens jou de kracht van Apeldoorn IT?
Het aantal IT-organisaties in Apeldoorn dat hoogwaardige softwareproducten maakt is relatief hoog. Het kunnen delen van de kennis en vaardigheden die daarvoor nodig is lijkt mij waardevol voor de aangesloten bedrijven. Apeldoorn IT verbindt deze organisaties en creëert daardoor kritische massa voor ontwikkelingen die voor onze samenleving van belang zijn.

Welke rol speelt Saab hier in?
Saab heeft in het verleden binnen Apeldoorn IT onder andere meegewerkt aan kennisoverdracht en samenwerking op het gebied van Human Resources. Omdat Saab de komende jaren vanuit de vestiging in Apeldoorn een bredere portfolio aan de Nederlandse markt zal gaan aanbieden staat meewerken aan een goed vestigingsklimaat in deze regio voor Saab en andere IT-bedrijven hoog op onze agenda. We willen ook helpen om het leuk en interessant te maken voor onze medewerkers hier te werken en om makkelijk in contact te kunnen komen met vakgenoten van andere organisatie in deze buurt over interessante onderwerpen die we in ons werk tegenkomen.

Hoe zie jij Apeldoorn IT en Saab over 5 jaar?
De ambitie van Gemeente Apeldoorn om van Apeldoorn een vooraanstaande IT-stad te maken, onder andere door versterking van het onderwijs op dit gebied en het aantrekken van meer bedrijven, wordt door Saab van harte ondersteund. Inhoudelijk gaat onze interesse uit naar iets dat alle bedrijven nu en in de toekomst zou kunnen verbinden: het vakgebied simulatie. Focus op simulatie zou Apeldoorn de kans kunnen geven om zich op IT-gebied te onderscheiden van andere IT-kernen in de wereld. Simulatie is een onderwerp dat in de toekomst steeds belangrijker zal worden, onder andere om ontwikkelingen te kunnen versnellen en inzichtelijk te maken hoe ze in een groter geheel kunnen werken. Dit is in mijn ogen voor alle organisaties die bij Apeldoorn-IT zijn aangesloten belangrijk.

Apeldoorn IT is trots op een partner als Saab en wat ons betreft blijven we nog heel lang aan elkaar verbonden.