Op woensdag 28 juni was KPN als gastheer inhoudelijk verantwoordelijk voor alweer de derde kennissessie van dit jaar. Met als onderwerp “Security workshop, Praktijkervaringen bij KPN” bleek dit op voorhand al zeer aan te spreken want er was een groot deelnemersveld naar de Fauststraat in Apeldoorn gekomen. Daarbij bleek het onderwerp ook nog eens heel actueel omdat o.a. de Rotterdamse haven op dat moment het slachtoffer was van een hackaanval. Enorm vervelend, maar wel een prachtig opstapje voor security consultant Anneke Rijsemus om het verhaal van deze avond af te trappen.

Vanaf het begin kenmerkte deze bijeenkomst zich door enthousiasme en liefde voor het security vak en nam Anneke ons mee in de werkzaamheden van security specialisten en praktijkervaringen bij KPN. Vragen als “Wat had je moeten doen en hoe moet je het voorkomen?” als je te maken krijgt met gijzelsoftware kwamen voorbij.

Na de pauze nam Anneke’s collega Ron Oostveen het woord. Ron maakt deel uit van het KPN RED team dat behoort tot een van de meest getalenteerde ethical hacker teams ter wereld. En doordat Ron een echte doener is zaten we voordat we er erg in hadden zelf al met de vingers aan de knoppen om te ontdekken hoe makkelijk je een autorisatieproces kunt omzeilen bij een kwetsbare webapplicatie. Hij werd hierbij geassisteerd door zijn collega’s Remi.Kerbusch, Dennis.Rijnbeek en Gert-Jan.Ingenhoes zodat alle deelnemers voldoende werden geholpen bij deze oefeningen.

Het was een enerverende en leerzame avond waarbij we de deelnemers niet willen vergeten, want ook dankzij hun inbreng kunnen we spreken van een geslaagde avond.