Wauw, de eerste blog van Apeldoorn-IT. Waar ga je het dan over hebben: Luminis introduceren, Apeldoorn-IT of mezelf? Terwijl ik weet dat dit de eerste blog is net toch even gekeken op de website, maar nee helaas, alleen een witte pagina te zien dus geen kans inspiratie op te doen van anderen. Best onhandig als je de eerste bent….. maar ook weer leuk want je kan je eigen regels en onderwerp verzinnen.

En ja, dit geeft meteen de link naar Apeldoorn IT en Luminis. Want ook in IT zijn er eigenlijk geen gebaande paden als je voorop wilt lopen in de technologische veranderingen. Natuurlijk kan je doen wat iedereen heeft gedaan, maar dan weet je ook waar je uit gaat komen – namelijk op hetzelfde als iedereen. Soms past dat, maar vaak is het goed naar andere, betere, snellere manieren te zoeken. Veel bedrijven zijn bezig hun weg te vinden met behulp van nieuwe technologie. Soms omdat ze dat willen en daar kansen zien, soms ook omdat ze wel moeten omdat er nieuwe business-modellen komen die de bestaande manier van werken bedreigen. Daarom proberen bedrijven zelf nieuwe markten of modellen te ontdekken in plaats van de strijd aan te gaan met concurrenten. Dit wordt ‘Blue Ocean strategie’ genoemd. In zo ’n nieuw model speelt het internet altijd een centrale rol. Dus ook internet-technologie en IT.

Natuurlijk is het binnen het bedrijfsleven moeilijker een wit (of blauw) blad te vinden dan bij een nieuwe blog. Toch zijn er talloze voorbeelden te verzinnen van nieuwe business-modellen die de wereld op zijn kop hebben gezet in de laatste 5-10 jaar (en daarmee andere bedrijven hebben weggevaagd, waaronder ook IT bedrijven zoals Kodak, Honeywell, DEC en Compaq). Gelukkig zijn er ook veel bedrijven die zich weten aan te passen en mee te gaan met de ontwikkeling richting het internet.

Bij Luminis nemen we technologie daarom ook heel serieus, omdat het steeds meer ingrijpt in de business-modellen van klanten. We werken door, voor en samen met klanten aan nieuwe manieren om hun business voort te zetten of uit te bouwen. Omdat dit vaak diep in de corebusiness van die bedrijven zit vraagt dit om veel vertrouwen en wederzijds begrip. Voor Luminis is dit de manier waarop we technologie (meer) waarde kunnen laten krijgen voor bedrijven.

De enige manier om te vermenigvuldigen is door te delen, is een van onze slogans. Daarom doen we ook veel in de open-source wereld met onze eigen technologie (maar daarover wellicht een volgende keer meer) – je kan het niet allemaal alleen verzinnen dus hoe meer je anderen laat meedenken, hoe sneller je verder kan komen. Eigenlijk is dat nu juist ook de reden om deel te nemen aan Apeldoorn IT voor ons. Door samen te werken op verschillende manieren met andere IT bedrijven (die nog om de hoek zitten ook allemaal) kan je meer doen dan alleen. Op die manier creëren we een waarde-netwerk binnen Apeldoorn die met alles wat er in Apeldoorn gebeurt op IT gebied veel kan betekenen.

Laurens Miedema