De Belastingdienst: een voorloper in IT-modernisering
Bij de Belastingdienst wordt elke dag gewerkt aan het moderniseren van de IT-systemen die de basis vormen van ons belastingstelsel. We spraken met Ruud Dijkman, afdelingshoofd binnen de directie IV van de Belastingdienst, over zijn visie op de toekomst, de uitdagingen die voor ons liggen en waarom de Belastingdienst onderdeel is van het Apeldoorn IT-netwerk.
Innovatie en vernieuwing
“Bij de Belastingdienst is mijn afdeling verantwoordelijk voor de modernisering en vernieuwing van de systemen die Omzetbelasting en Loonheffingen uitvoeren,” vertelt Ruud Dijkman. “Onze systemen zijn meer dan 25 jaar geleden ooit opgezet met technieken, en nu zijn we bezig met een inhaalslag om deze te moderniseren. Dit is noodzakelijk omdat de complexiteit van de systemen enorm is toegenomen en de wetgeving voortdurend verandert.”
Een concreet voorbeeld hiervan is de vooraf ingevulde belastingaangifte. “Deze innovatie maakt het voor burgers en bedrijven eenvoudiger om hun belastingaangifte te doen, maar vereist een robuust en betrouwbaar systeem. Voor de inkomstenbelasting zijn we hier al in geslaagd, nu willen we hetzelfde doen voor de Omzetbelasting en de Loonheffingen. We zijn continu bezig om deze systemen te verbeteren en te vernieuwen met de nieuwste technologieën, waardoor de burgers en bedrijven ontzorgen en minder kwijt zijn met het doen van hun belastingzaken.”
Meer vrijheid
“Twintig jaar geleden waren we een voorloper in de IT, maar nu halen we de achterstand in een rap tempo in,” vertelt Ruud. “Dit doen we door onze teams meer autonomie en meer eigenaarschap te geven. Wél moeten onze systemen robuust en betrouwbaar zijn. We zoeken dus constant naar een goede balans tussen beiden.”
Blik op de toekomst
Ruud ziet zeker een toekomst voor AI binnen de Belastingdienst. “AI kan ons helpen om productiever te worden en met dezelfde mensen meer werk te doen. De eerste resultaten zijn veelbelovend.”
Ook in de opkomst van open source data ziet Ruud potentie. “Open source is een cruciaal thema voor ons. Door gebruik te maken van open source technologieën kunnen we sneller innoveren en efficiënter werken. Het stelt ons in staat om stukken code te gebruiken en aan te vullen die door iedereen beschikbaar zijn, wat niet alleen de betrouwbaarheid van onze systemen verhoogt, maar ook bijdraagt aan de transparantie die steeds meer gevraagd wordt.”
Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk thema. “Onze datacenters verbruiken veel energie, dus we zijn continu bezig met het vinden van manieren om duurzamer te werken. Het gebruik van de cloud speelt hierbij een belangrijke rol, al is continiuteit, privacy en veiligheid wel onze eerste prioriteit.”
Aansluiting bij Apeldoorn IT
De Belastingdienst is één van de oprichters en nog steeds een trotse partner van Apeldoorn IT. “Ik ben zelf Apeldoorner en daar ben ik trots op,” zegt Ruud. “We willen een voorloper zijn op het gebied van IT en hebben dezelfde problemen en uitdagingen als andere partijen binnen het netwerk. Door samen te werken kunnen we elkaar versterken.”
Een van de grootste voordelen van het partnerschap is de mogelijkheid om kennis en kunde te delen. “Het tweejaarlijks congres van Apeldoorn IT is een kers op de taart. Het is een plek waar we onze kennis kunnen delen en halen, en waar onze medewerkers trots kunnen laten zien wat ze doen. Bovendien helpt Apeldoorn IT ons door uitstraling van een IT stad bij de werving van nieuwe medewerkers, voor onze IT afdeling.”
De Belastingdienst is immers vastbesloten om een top 3 werkgever in Nederland te worden in de IT-sector en blijft streven naar innovatie, duurzaamheid en samenwerking binnen Apeldoorn IT.