Voorzien in digitale informatiebehoefte met Waterschap Vallei & Veluwe

Informatiemanagement is een belangrijke tak van sport binnen Waterschap Vallei & Veluwe. Met ruim vijftig medewerkers, onder leiding van Mike Mulder, buigt het team zich dagelijks over hulp bieden en begeleiden bij informatie. In Jip en Janneke taal is het waterschap verantwoordelijk voor droge voeten, schoon en voldoende water en veilige dijken. Om dit te bewerkstelligen, beheert de afdeling veel assets hiervoor. Van het zuiveren van rioolwater tot het beheren van het waterpeil. Wij spraken Mike Mulder over de IT-vraagstukken waarmee zij te maken hebben, ontwikkelingen voor de toekomst en hun aansluiting bij Apeldoorn IT.

De kracht van samenwerking

Bij zijn vorige baan was Mike Mulder al aangesloten bij Apeldoorn IT. Toen hij bij Waterschap Vallei & Veluwe in dienst trad, twijfelde hij dan ook geen moment om opnieuw aansluiting te zoeken. “Het netwerk van Apeldoorn IT is een mooi centrum van kennis en kunde, waar waardevolle kennisevents plaatsvinden,” vertelt Mike. Waterschap Vallei & Veluwe ziet het netwerk als een uitgelezen kans om te laten zien wat ze kunnen en tegelijkertijd hun eigen interessante bedrijf te presenteren aan de IT-gemeenschap. En laten we eerlijk zijn, in een markt waarin talent schaars is, is samenwerking de sleutel tot succes.

 

Digitale innovatie in actie

Bij Waterschap Vallei & Veluwe staan verschillende IT-thema’s hoog op de agenda. Zo buigen zij zich over de belangrijkste thema’s datamanagement, security, procesautomatisering en de overstap naar de cloud. Maar dat is nog niet alles! Ze zijn ook voortdurend bezig met het verkennen van nieuwe technieken en het onderzoeken van de mogelijkheden ervan. “We realiseren ons dat we steeds meer een datagedreven organisatie zijn geworden”, aldus Mike Mulder. Ook ontwikkeling staat hoog in het vaandel. Zo werken zij samen met Wageningen Universiteit aan de ontwikkeling van een zogenaamde ‘digital twin’ om het zuiveringsproces te verbeteren en de kwaliteit van het water te waarborgen.

 

Digitale veiligheid

Veiligheid staat bij Waterschap Vallei & Veluwe hoog in het vaandel, en dit geldt ook voor hun digitale beveiliging. Dit is vooral gekomen door nieuwe Europese wetgeving, dat stelt dat de rioolwaterzuivering (of afvalwaterketen) beschouwt dient te worden als vitale infrastructuur. Hierdoor is het nog belangrijker is om de beveiliging van hun informatie en systemen op orde te hebben.

 

Integreren van nieuwe technologieën

Als belangrijke speler op het gebied van industriële automatisering en procesautomatisering, beseft het waterschap het belang van digitale transformatie en het omarmen van nieuwe technologieën. Een uitdaging wordt hiermee gevonden in effectief integreren van nieuwe informatieproducten en diensten binnen de organisatie. Het is niet altijd eenvoudig om alle medewerkers enthousiast te maken over veranderingen en nieuwe technologieën. “Adoptie kan soms een pittige uitdaging zijn,” erkent Mike Mulder. Daarom is begeleiding essentieel om ervoor te zorgen dat iedereen de nieuwe mogelijkheden optimaal benut.

 

Prettige samenwerking

“Een netwerk in je eigen stad in je vakgebied, dat vind ik heel mooi. En dat is precies wat ik heb gevonden in Apeldoorn IT. De kennis en kunde staat centraal in het netwerk. De kennissessies volg ik dan ook altijd met plezier,” vertelt Mike Mulder. “Bovendien kijken we zo samen hoe Apeldoorn is voorbereid op toekomstige ontwikkelingen. Daar kunnen wij goed aan bijdragen. Samen sta je sterker!”