“De potentie van Artificial Intelligence is ongelimiteerd. Dat maakt het zo mooi.”

– Jordi Daniëls, Lead AI & Data Science bij Saab

 

Artificial Intelligence: dé toekomst voor IT. Tenminste, als je het Jordi Daniëls vraagt. “De ongelimiteerde potentie van AI maakt het enorm interessant. Er is geen eindpunt.” Als Lead Artificial Intelligence & Data Science bij Saab buigt Jordi zich dagelijks over het maken van nieuwe AI-modellen en vooral het optimaliseren en implementeren van reeds ontwikkelde modellen. Dit doet hij voor de scheepsvaart. Wij spraken hem over AI en zijn werk in deze branche.

Jordi, waar is jouw interesse in Artificial Intelligence ontstaan?

“Eigenlijk begon dat al heel vroeg. Ik vond gamen altijd al heel leuk en ik had een eigen bedrijfje in het bouwen van custom computers en websites. Toen ik IT-management ging studeren vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats. Ik scoorde heel goed op de vakken op die opleiding, terwijl ik altijd dacht dat ik niet goed was in leren.

Mijn interesse in data en IT groeide dus ik besloot door te leren. Information Science op de Universiteit van Amsterdam. Daarna ben ik in opdracht van Saab een postmaster gaan doen met de focus op AI. Dat was hard werken, maar ik vond het zo leuk en leerzaam.

Nadat ik mijn certificaat haalde ben ik fulltime in dienst getreden. Eerst in een andere functie, maar mijn hart lag altijd bij AI en Data Science. Inmiddels vervul ik die rol met veel plezier.”

 

Wat maakt dat je Artificial Intelligence zo leuk vindt?

“Dat heeft echt te maken met de potentie. Die is ongelimiteerd. Het maken van een model is één ding, dat is niet heel moeilijk. Het optimaliseren, deployen en oplossen van problemen is het andere deel. Daar gaat het werk in zitten. Maar ook waar de resultaten van AI ontstaan. Met een team aan een model werken en vervolgens zien wat de resultaten daarvan zijn, dat is ontzettend leuk.”

sidbeeld_2b_continue-it

Kan je een voorbeeld noemen van een dergelijk AI-project?

“Zeker. Met ons team richten wij ons op de scheepsvaart. Door middel van collision prediction in AI hebben wij een model ontwikkeld om ver in de toekomst te kijken. Daarmee kunnen we voorspellen of, en zo ja welke, schepen op ramkoers liggen. De zee-ingangen worden immers smaller, er is 300% meer verkeer en de schepen worden groter. Dat is vragen om problemen. Met onze software kan de scheepvaart meldingen krijgen. En er komen meer factoren bij een voorspelmodel kijken dan je denkt. Zo is de stroming van het water bijvoorbeeld al iets om rekening mee te houden. Dat is een kwestie van data inkoppelen.”

 

Hoe hebben jullie dit model zo kunnen realiseren?

“Het antwoord daarop zit in een goed team, voldoende data en vooral een duidelijk doel. Wereldwijd verwerken wij honderden terabytes aan data per jaar. Hiervan analyseren wij een deel. Bijvoorbeeld data van het Havenbedrijf Rotterdam, met wie wij een innovatieve samenwerking hebben. Maar met alleen data kan je niks. Juist de informatie die je eruit haalt kan je gebruiken om dergelijke modellen te ontwikkelen. Samen met een goede Data Scientist en Data Engineer hebben we een nieuw project gelanceerd in de kern van onze business. Op dit project hebben we nu ook patent in aanvraag. Dat is wel het gaafste waar ik tot nu toe aan heb mogen werken.”

 

Waar halen jullie je inspiratie vandaan?

“Vooral door de wetenschap op de voet te volgen. Ik lees artikelen, woon congressen bij en kijk naar concurrenten in andere markten. Als iets bijvoorbeeld in de autobranche werkt, is dat wellicht ook mogelijk in de scheepsvaart. Tegelijkertijd deel ik ook mijn eigen kennis. De wereld van AI gaat razendsnel dus je merkt wel dat het bij concurrenten hard tegen hard gaat. Mocht je zelf interesse hebben in AI, zou ik je zeker aanraden om je in te lezen. De wetenschap is leuk, dus lees artikelen ook vooral. Schrijf je bovendien in op AI-nieuwsbrieven. Bijvoorbeeld the Batch van Deeplearning.ai. Blijf vooral nieuwsgierig en blijf leren, dan kom je er wel.”

sidbeeld_continue-it

Waarom is AI volgens jou zo baanbrekend in IT?

“Het kan heel goed automatiseren. Je genereert heel veel data, en daar kan je vervolgens modellen op los laten om daar nuttige informatie uit te halen. Juist data plus betekenis is informatie. Als je deze informatie goed gebruikt, kan je betere beslissingen nemen. De feiten staan dan voor je klaar en je hoeft niet langer op voorgevoel af te gaan. Maar tegelijkertijd is een model nooit af. Je kan altijd verder automatiseren en optimaliseren. Dat maakt het juist zo leuk.”

Hoe zie je de toekomst verder voor je?

“AI-technieken zijn al best ver. Denk daarbij aan robotica, search engines of computer vision. Ik wacht nog op de dag dat je met AI goede software kan bouwen. Als dat gebeurt, gaat de wereld veranderen. Hardware is leuk, maar software is alles. Ik ben benieuwd wat er dan gaat gebeuren. De mogelijkheden zijn eindeloos en heel gaaf, maar al die automatisering kan ook wel eng zijn.”

 

Waarom zijn jullie aangesloten bij Apeldoorn IT?

“Als IT-bedrijf in Apeldoorn is kennisdeling in een club met gelijkgestemden heel waardevol. We willen graag ons steentje bijdragen en meehelpen en meedenken binnen Apeldoorn als IT-stad. We hebben geen Hogescholen of Universiteiten gericht op IT, dus informatie moet vanuit de bedrijven komen. Daarom halen we graag informatie bij andere bedrijven en delen we graag onze eigen informatie op bijvoorbeeld congressen.”